Regeringen lättar på reglerna för textil – men fortsätt lämna in dina kläder!

Den 17 juli offentlig gjorde regeringen om flera förändringar i avfallslagstiftningen – och en av dem gör det enklare att hantera utslitna textilier.

Från och med den 1 oktober 2025 blir det tillåtet att slänga trasiga strumpor, fläckiga tygbitar och helt utslitna kläder i restavfallet. Syftet är att avgränsa vilka textilier som ska sorteras, samtidigt som man utreder nya lösningar som främjar materialåtervinning. På sikt väntas också ett producentansvar för textil inom EU, liknande det som redan finns för lampor, batterier och elektronik.

Därför är det viktigt att fortsätta återbruka
Sverige hör till de länder i världen där vi köper mest kläder – i snitt 13–14 kilo per person och år, enligt Naturvårdsverket. Samtidigt slänger vi i genomsnitt 9 kilo textil per person och år, visar en studie från IVL Svenska Miljöinstitutet.

Att öka återbruk och återvinning av textil är avgörande för att minska miljöpåverkan och ligger helt i linje med EU:s strategi för en hållbar och cirkulär textilindustri. Tidigare kunde upp till 92 procent av insamlade textilier återbrukas, antingen i Sverige eller på andra marknader utomlands – ett tydligt bevis på att våra kläder kan få nya liv.

Så även om du snart får kasta dina trasiga strumpor i soporna – gör inte det om du inte måste! Fortsätt lämna in dina textilier för återbruk och återvinning.

Fem enkla tips – så kan du själv minska textilens påverkan
Winand Hendriks, avfallschef på SIVAB, tipsar om hur du kan göra skillnad:
  • Köp färre plagg. Fråga dig alltid: behöver jag verkligen något nytt?
  • Välj kvalitet. Plagg som håller längre minskar behovet av nyproduktion.
  • Använd det du har längre. Laga och vårda kläder i stället för att slänga dem.
  • Köp second hand. Plagg som redan finns belastar inte miljön på nytt.
  • Lämna till återbruk. Ge dina kläder chansen till ett andra liv.
Tekniken utvecklas – kläder blir nya produkter
Samtidigt pågår spännande utveckling av teknik för materialåtervinning. I Karlstad forskas det på hur blandade textilier, inklusive trasiga strumpor, kan användas i isoleringsskivor. I Tyskland byggs en fabrik för att återvinna polyester från gamla kläder, och på flera håll används textil redan som ljudisolering i bilar eller som torktrasor i industrin.

Så: nästa gång du rensar garderoben – tänk på miljön, lämna dina kläder till återbruk och hjälp till att skapa en mer hållbar textilindustri. Tillsammans gör vi skillnad!

Uttalande Romina Pourmokhtari, klimat och miljöminister 2025-07-17 på SVT.


Sigtuna Vatten & Renhållning AB

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.